20 Temmuz 2015 Pazartesi

Matematikte Başarılı Olmak Programlı Çalışmaktan Geçiyor

 


Matematikten Başarılı Olabilmek için Düzenli Çalışmak



Matematikte başarısızlık son dönemlerde hızla artarak devam ediyor. Eskiden beri öğrencilerin büyük bir kısmının sözel bölümlere yönelmesindeki en büyük etki olarak biliniyor. Ancak sayısal başarısızlık ya da matematik fobisi yenilemeyecek bir durum değil. Öncelikle bu durumla karşılaşan insanların genel problemi düzensiz çalışma ve inançlarını kaybetmiş olmalarıdır. Hatta olaylar öyle bir noktaya gelmiştir ki başarı için çok önemli olan düzenli çalışmayı oturttuğu halde başarılı olacağına inanmamasından dolayı matematikte başarısız olmaktadır.

Matematikte başarılı olmak isteyenlerin ilk uygulayacağı yöntem şimdiye kadar belirledikleri çok çalışma yöntemini rafa kaldırmaktır. Bunun yerine gerekli olan konuları yeteri kadar çalışmak her zaman daha verimli olmuştur. Örneğin denklemler konusuna 4 ayını harcayan bir öğrenci bu sürecin sonunda denklem sorularında zorlanabilir. Çünkü denklemler içerisinde birçok matematik konusunu barındırır. Sadece denklem çalışmak bir şey ifade etmez. Bu çalışma metodunun yerine bir süre işlem önceliği, bir süre bilinmeyen sayılar ve bir süre denklem çalışmış olmak çok daha yararlı olacaktır. Çünkü bu konu aslında tümünü kapsayan bir konudur. Dolayısıyla birini bilmemeniz bazı sorularda yanlış çözüme ulaşmanızı sağlar. 

Aynı zamanda matematik için tek bir konuya bağlı kalmamak kadar tek bir düzene bağlı kalmamakta önemlidir. Örneğin her hafta standart olarak belli günler ve belli saatleri çalışmak için ayırmamalısınız. Bazı haftalarda kendinize özel ödül günleri düzenleyebilirsiniz. Başarılı geçen bir denemenin ardından, ya da anlayamadığınız bir konuyu çözebiliyor olmanızdan dolayı bu gibi aktivitelerle kendinize moral depolayabilirsiniz. Matematikte başarılı olmak için sadece programlı ve düzenli çalışmanın yeterli olacağına inanmanız bile başarmanın yarısı sayılacaktır. Düşündüğünüz her olumsuzluk sizi bir adım geriye itecektir.

Eğer matematik temelinizin eksik olduğunu ve yetersizliğinizden şüphe ediyorsanız özel matematik dersi almanızı tavsiye edebiliriz. Çünkü bir sınıfta yaklaşık 1-2 dakikalık bir süreçte öğrenemediğiniz konuyu birebir çalışma fırsatıyla kısa sürede kavrayabilirsiniz. Hatta düzenli ve programlı matematik çalışmalarınızı özel bir matematik hocası eşliğinde düzenleyerek uygulamanız çok yararlı olacaktır. Yapmanız gereken tek şey size doğru formda bilgi veren, aynı doğrultuda düşünen ve seviyenize uygun davranan bir özel matematik hocası bulmaktır.