20 Temmuz 2015 Pazartesi

Matematiğiniz Kötüyse Dershaneler İşe Yaramaz


Matematiği Hiç Bilmeyene Dershane Fayda Sağlamaz 


Ülkemizde var olan eğitim sistemine göre düşünürsek hayatı belirleyecek unsurlardan olan liseye giriş sınavı ve üniversiteye geçiş sınavları öğrencilerin kâbuslarıdır. Bu süreç aslında kişiden kişiye değişse dahi genelde sınava bir yıl kala öğrenciler dershanelerin yollarını tutar. Burada temel amaç matematiği kötü olan öğrencilerin bu konuda bu konuda gelişim sağlayarak daha başarılı olmalarıdır. Aslında en büyük yanılgıda burada başlar.

Başta ebeveynler olmak üzere öğrencilerinde büyük çoğunluğu dershanelerin bu eksiklikleri giderebildiğini düşünür. Oysaki dershaneler en basit şekliyle öğrenciye düzenli ders çalışma imkânı sunan kurumlardır. Bu düzenin başında temel eğitimi dersin öğrenilmesine müsait olan kısmı yer almaktadır. Yani matematik temeli olan bir öğrencinin düzenli ve programlı matematik çalışmalarıyla başarı yakalaması sürpriz olmaz. Ancak okulda matematik sorunu olan, matematik fobisi olan, matematiği başarabileceğine inancı olmayan öğrencilerin dershaneler sayesinde bu sorunu yenmeleri imkânsızdır. Matematiği kötü olan öğrencilerde dershaneler işe yaramaz ve gereksizdir.

Öncelikle öğrencinin temel eksikliği giderilmelidir. Bu bağlamda en etkili yöntem özel matematik hocasından özel ders almaktır. Çünkü gerek okulda gerekse dershanede toplu bir sınıfta geçirilecek olan matematik dersinin kişiye bir şey katmayacağı ortadadır. Bunun başlıca sebebi başarmaya karşı kaybedilmiş olan inançtır. Ortalama 1-2 dakika düşen sınıflarda matematik namına bir başarı sağlanamadığı için yine aynı durumla karşı karşıya kalmak öğrencide ki matematik fobisini tetikler. Dolayısıyla nasıl olsa dershanede de özel ders alabilir düşüncesi burada çürümektedir. Programlı ve düzenli çalışarak başarıya ulaşmak için yapılması gereken şey özel bir ders takviyesiyle eksiklerin giderilmesidir.


Matematiği kötü bir öğrenciyi dershaneye göndermeden bir sene önce özel matematik dersine yollarsanız çok daha iyi verim alabilirsiniz. Örneğin bir yıl içerisinde matematikte eksik konular, matematik fobisinin yenilmesi, başarıya olan inancın geri kazanılması ve programlı çalışma formu oturtulabilir. Bu sistemin devamı olarak dershane matematik konusunda yaşanabilecek tüm sorunları çözmede yardımcı rol oynayabilir. Fakat temelini yapmadan dershane ile üst katları yapmaya çalışırsanız başarılı olma ihtimalinizin sıfırın altındadır. Matematiğiniz kötüyse dershane yerine özel matematik dersi almanız çok önemli bir başarı faktörüdür.