20 Temmuz 2015 Pazartesi

Geometri Dersine Başlamadan Önce Matematik Dersini Halletmelisin


 Geometri Öğrenmek için Matematik İyi Bilinmelidir

Geometri başlı başına bir ders olarak gözükse de aslında matematikle derin bir ilişkisi vardır. Bu sebepten ötürü matematik konusunu halletmeden geometriye geçmek son derece risklidir. En az matematik kadar köklü olan bu ders türü öğrenciler tarafından yarı yarıya sevilmektedir. Çünkü aynı matematik gibi belli kuramları ve formülleri barındırır. Dolayısıyla matematik seven ama geometri sevmeyen, geometri seven fakat matematik sevmeyen ya da ikisini de sevmeyen birçok öğrenciyle karşılaşmanız mümkündür. 


Köken olarak Platon’a kadar dayanan geometri aslında günümüzün sınavlarında başarı için fazlasıyla gereklidir. Hatta son yıllarda yayılan bir önerme ‘geometri çözen sınavı kazanır’ şeklindedir. Bu açıdan bakıldığında geometrinin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyoruz. Peki matematik bilgisi olmadan geometri çözülebilir mi? BU soru son dönemlerde sık sık soruluyor. Çünkü genel olarak matematikte başarısızlığa kesin gözle bakan öğrencilerin geometri çözerek sayısal puanlarını arttırma çabaları vardır. Burada atladıkları en büyük detay ise geometri dersine geçmeden önce matematiği bitirip yutmak gerektiğidir.

Geometri bazı şekiller üzerinden yürüdüğü için bazı öğrencilere daha kolay gelmektedir. Ancak şekillerin sonsuz olabileceği hesaba katıldığında en az matematik kadar zorlayıcı bir ders olacağının altını çizebiliriz. Bu açıdan değerlendirirsek hem matematik hem geometri başlı başına önemlidir. Ancak ikisini aynı kefeye koymadan önce işlem önceliğini matematikten yana kullanmamız gerekmektedir. Her geometri sorusunu çözerken matematikten bir parça görme ihtimaliniz bulunuyor. Bu sebeple önce alt temeli sağlam atarak sonrasında üzerine geometri duvarını örmemiz daha sağlıklı olacaktır.


Sınavlarda matematik bölümlerinde yer alan ve sayıları matematikle dörtte bir ya da beşte bir oranında değişen geometri için yapmanız gereken şey düzenli ve yeteri kadar çalışmaktır. Ne kadar çok soru kalıbı görürseniz o kadar iyidir. Ancak pratik yapmanız teoriyi yıpratabilir. Dolayısıyla kısa bir çalışma planı tutarak önemli olan bilgileri kendinize almanız, ardından soru kalıplarında notlarla birlikte uygulamanız önemlidir. Özel matematik dersinin yanı sıra özel geometri dersi talebinde bulunmanız matematik hocanızla bu konuyu halletmeniz için yeterli bir girişim olacaktır.