20 Temmuz 2015 Pazartesi

En İyi Matematik Hocası Sizi Anlayabilendir



Öğrencisini Anlayan Hoca İyi Bir Matematik Öğretmenidir

Bu konuda birçok detay aklınızı karıştırabilir. Başkaları sınıfta anlatılan matematik dersinden başarılı olabiliyorken sizin olamayışınız aslında tam olarak bu konuyla da ilgilidir. Çünkü matematikte başarılı olabilmek için öncelikle dersi dinlediğiniz hocanın sizinle aynı frekansta olması gerekiyor. Herkes tarafından en iyi matematik hocası olarak adlandırılan kişinin size kesinlikle verimli olacağının garantisi yoktur. Aynı şekilde size göre çok iyi olan bir matematik hocasının anlattığı dersin başkalarında aynı etkiyi bırakacağı da kesin değildir.

En iyi matematik hocasının sizi anlayabilen olduğunu unutmamanız gerekiyor. Çünkü özellikle matematik konusunda problem yaşayan öğrencilerin bu konuda yaşadıkları psikoloji travma boyutuna ulaşmaktadır. Kalabalık bir sınıfta hocanın konuyu işlemesiyle bir grup öğrenci konuyu kavrar. Bir diğer grup ise evde tekrar yaparak üzerine çalışmalar düzenleyerek konuyu kavrar. Bir grup ise konuyu kesinlikle anlamaz. Burada temel etkenler arasında var olan matematik bilgisinin konuyu anlamaya yetersiz olduğu sonucu çıkarılabilir. Aynı zamanda dersi anlatan hocanın öğrencinin anlayabileceği formlar yerine daha üst düzey bilgilerle anlatmış olma ihtimalide bulunur. Bu açıdan sentezlenirse matematik hocasının sizin bilgi birikiminizi iyi ölçmesi, sizin anlayabileceğiniz düzeyde konu anlatması, konuyu kavrayıp kavrayamama durumunu iyi gözlemlemesi gerekmektedir.

Tüm bu özelliklere sahip bir matematik hocasından alacağınız özel matematik dersi sizin tüm fobilerinizi ortadan kaldırabilir. Hatta şimdiye kadar hiç anlamadığınız hızda ve anlayamadığınız konuları kavrayabilmenizi sağlayabilir. Çünkü sizi en iyi anlayabilen matematik hocası sizin açınızdan dünyanın en iyi matematik hocasıdır. Bunu genelleme olarak görmemek gerekiyor. Sizin kafa yapınıza uygun, klasik yöntemlerle anlamadığınız zaman alternatif yöntemleri devreye sokarak size farklı koldan konu anlatabilecek bir hoca bulmanız gerekiyor. Böylece matematik konusunda yaşadığınız tüm sorunlar çözülebilir.


Matematik başarısızlığının kader olmadığının altını çizmiştik. Dolayısıyla sizin vereceğiniz emek ve değişik programlara karşılık karşınızdaki hocanın da bir takım özveriler vermesi gerekir. Örneğin sizi fazlasıyla iyi anlayan bir matematik hocası size ders verirken bazı konuları anlamamanız söz konusu olabilir. İşte bu noktada sizin bunu dile getirmeniz, hocanın bunu sezinlemesi ve buna alternatif bir çözüm üretebilmesi çok önemlidir.