20 Temmuz 2015 Pazartesi

Çok Ders Çalışmak Değil Programlı Ders Çalışmak


Fazla Ders Çalışmak Yerine Programlı Çalışın


Matematik başta olmak üzere tüm dersleri baz aldığımızda çok ders çalışmanın yararlı olduğu düşünülür. Oysaki insan çok ders çalışmaktan ziyade programlı ve yeteri kadar ders çalışmayla verimli sonuçlar alabilir. Örnek verecek olursak bir sınav öncesi tamamen derse odaklanmak öğrenci açısından daha kârlı gibi düşünülür. Ancak sosyal hayattan kopan, sadece dersle haşır neşir olan, aynı konuları defalarca tekrar ederek çalışma programı hazırlamış olan öğrenciler daha başarısız olurlar.

Matematikte başarının temel sırrı çok ders çalışmak yerine programlı ders çalışmaktan geçer. Birçok matematik konusu birbiriyle bağlantılıdır. Bununla birlikte doğru bir çalışma çizelgesi hazırlayarak ilerlendiğinde en yüksek başarıya ulaşılabilir. Çünkü önemli olan konuyu kavramak ve farklı soru gruplarında uyarlayabilmektir. Bu açıdan bakıldığında programlı ders çalışmaya konu seçimleriyle başlanmalıdır. İşlem önceliğini öğrenmeden yapacağınız denklem çalışmaları istediğiniz kadar sıkı olsun, bir fayda sağlamayacaktır. Çünkü denklem çözümlemelerinde işlem önceliği önemli bir faktördür.

Aslında yıllardan beri insanlarda oluşan matematik fobisinin temel kaynağı budur. Çünkü insanlar konuları belli bir sıraya ve gerekliliğe göre çalışmak yerine rastgele çalışırlar. Burada belirleyici unsur başarılı olunan konulardır. Yani yapılabilen konular önce fazlasıyla çalışılır. Oluşan özgüvenle diğer konulara geçilir. Ancak düzenli bir çalışma söz konusu olmadığından ötürü başarısızlıkla sonuçlanır. Bu durumda matematik fobisinin oluşmasında ki en büyük etkendir. Uzmanlara göre insanların matematikte başarılı olamamaları matematik fobisini tetikleyen en büyük etkenmiş. Dolayısıyla matematik fobisi de oluşabilecek bir başarının önündeki en büyük engellerden birisi. Ufak bir çalışma programıyla öğrenilerek çözülebilecek bir konuya var olan fobi neticesinde ‘nasıl olsa yapamayacağım’ tepkisi verilir.
Eğer okulda gördüğünüz matematik dersleri yeterli gelmiyorsa yapmanız gereken tek bir şey var. Sizin hangi seviyede olduğunuzu saptayabilecek ve ona göre düzenli bir program hazırlayarak size matematiği sevdirecek bir özel hoca bulmak. Böylece özel matematik dersi sayesinde hem sayısal zekânızın sandığınızdan ileri olduğunu hem de size zor gelen durumun aslında çok zor olmadığını anlayabilirsiniz. Matematikte başarının temel noktaları doğru bir çalışma programını düzenli olarak uygulamaktan geçer.